Λογότυπο Υφυπουργείου Ναυτιλίας


Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης εκπροσώπησε την Κύπρο στην Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ αρμόδιων για θέματα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα με πρωτοβουλία της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ υπό τον τίτλο "A Blue Agenda in the Green Deal" ασχολήθηκε με τον σημαντικό ρόλο των θαλασσών στην επίτευξη των στόχων της "Πράσινης Συμφωνίας" και στη συνεισφορά της Γαλάζιας Οικονομίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάκαμψη της οικονομίας στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κατά την ομιλία του ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα προσέγγιση προς μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή “Πράσινη Συμφωνία” και την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για αειφόρο ανάπτυξη.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε τη μεγάλη σημασία της θάλασσας για την Κύπρο και τον ιστορικό δεσμό με αυτή μέσω παραδοσιακών χρήσεων και δραστηριοτήτων όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός. Η θάλασσα είναι ένα ζωτικό μέρος της κληρονομιάς, του πολιτισμού και της κοινωνίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να επιτύχουμε μία βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη
Επιπλέον, ο Υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των γαλάζιων σπουδών και επαγγελμάτων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανίας, διαμορφώνοντας πλαίσιο κινητικότητας στην απασχόληση μέσω της προώθησης της σχετικής κατάρτισης, των δεξιοτήτων και προσόντων, προωθώντας παράλληλα την ισότητα των φύλων.
Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της έρευνας και καινοτομίας στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για αποτελεσματική αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων από την βιομηχανία.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε την ανάγκη προώθησης της διεθνούς συνεργασίας σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τους ωκεανούς, τις θάλασσές και την γαλάζια οικονομία η οποία πρέπει να είναι πάντα ευθυγραμμισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Κλείνοντας ο Υφυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποστηρίξει και να συμβάλει στην ενίσχυση μιας βιώσιμης και φιλόδοξης γαλάζιας οικονομίας ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τις διεργασίες εφαρμογής της εθνικής Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Κύπρου και του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που αποτελεί βασικό εργαλείο της γαλάζιας ανάπτυξης.
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ο κ. Δημητριάδης είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ και της Σλοβενίας που θα αναλάβει την προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Συμμετοχή Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη στην Υπουργική Συνάντηση για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ 
Λισαβώνα, Πορτογαλία (8/6/21)