Λογότυπο Υφυπουργείου Ναυτιλίας


29 Μαΐου 2024

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κα. Μαρίνα Χατζημανώλη, αναχωρεί σήμερα για τη Δανία, για να συμμετέχει στο Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας EMD 2024, το οποίο φέτος διοργανώνεται στην πόλη Svendborg της Δανίας στις 30 &31 Μαΐου 2024.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, η Υφυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Δήμαρχο της πόλης του Svendborg κ. Bo Hansen, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG MARE), κα Charlina Vitcheva, με την οποία θα συζητηθούν διάφορα πρακτικά ζητήματα που άπτονται των απαιτούμενων υποχρεώσεων της φιλοξενούσας χώρας για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, θα πραγματοποιήσει και επισκέψεις σε ναυπηγία, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης και σε διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Λεμεσός θα φιλοξενήσει την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (European Maritime Day – EMD) για το 2026, κατόπιν απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιμέρους εκδηλώσεις σε όλες τις παράκτιες πόλεις της Κύπρου. Η φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Κύπρο το 2026 συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε κρατικό επίπεδο, για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς καθώς και σχετικούς με τη θάλασσα διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς.

Η διοργάνωση αυτή θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο, αφού θα αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν. Αποτελεί επίσης τεράστια ευκαιρία προβολής της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο και ελκυστικό τουριστικό προορισμό .

Στη Δανία η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα. Μαρίνα Χατζημανώλη για παρακολούθηση του Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας-EMD 2024 στο Svendborg, 29 Μαΐου – 01 Ιουνίου 2024 (29/05/2024)