Λογότυπο Υφυπουργείου Ναυτιλίας


Interreg Logos
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βελτιώνει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση με βάση το οικοσύστημα και έχει στόχο την αντιμετώπιση των ανταγωνιστικών χρήσεων και δραστηριοτήτων στη θάλασσα με την εκπόνηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων.

To έργο «Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» με ακρωνύμιο «ΘΑΛ-ΧΩΡ 2», είναι ένα έργο στρατηγικού χαρακτήρα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το έργο κεφαλαιοποιεί προηγούμενη συνεργασία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Έργου «Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» (ΘΑΛ-ΧΩΡ) ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του και υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Βασικός στόχος του έργου είναι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί θεσπίσεως πλαισίου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (Οδηγία 2014/89/ΕΕ) και η κατάρτιση Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας με βάση τη μεθοδολογία και τα διαδικαστικά βήματα που αναπτύχθηκαν στο στρατηγικό έργο «ΘΑΛ-ΧΩΡ» και μέσω μιας διασυνοριακής συνεργασίας των δύο κρατών.

Το «ΘΑΛ-ΧΩΡ 2» συγκροτείται από ένα εταιρικό σχήμα στρατηγικού χαρακτήρα αφού στο έργο συμμετέχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θεσμικοί φορείς για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε Κύπρο και Ελλάδα, συνεπικουρούμενοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα που ειδικεύονται σε θέματα θαλάσσιας έρευνας και επεξεργασίας θαλάσσιων παρατηρήσεων και δεδομένων.

Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες με έναρξη τον Σεπτέμβριο 2018 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,757,000 Ευρώ.

Δείτε ένα πληροφοριακό βίντεο για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ετοίμασε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Δικαιούχοι:
1. Υφυπουργείο Ναυτιλίας – ΚΥΠΡΟΣ (Κύριος Δικαιούχος)
2. Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Υπουργείο Εσωτερικών – ΚΥΠΡΟΣ
3. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΚΥΠΡΟΣ
4. Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου – ΚΥΠΡΟΣ
5. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΕΛΛΑΔΑ
6. Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας – ΕΛΛΑΔΑ

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.mspcygr2.info/.







Πληροφοριακό υλικό




Σχετικό Βίντεο για το Έργο ΘΑΛ-ΧΩΡ



Ενημερωτικό Φυλλάδιο